helsestart
NyheterMagasinOm oss
Søk

Insomnia-statistikk for Skandinavia i 2022

En omfattende oversikt med oppdaterte fakta og tall vedrørende utbredelse av insomnia i Skandinavia, der vi ser på hvilke deler av befolkningen som er mest utsatt og hvilke nasjonaliteter som sliter mest med å få sove i 2022.

Insomnia-statistikk for Skandinavia i 2022

Hvert eneste år skjer det: en ny vår melder sin ankomst, og de mørke vinternettene glir over i lengre, lysere og ikke minst varmere dager. Spesielt i de skandinaviske landene er overgangene mellom de ulike årstidene tydeligere enn de fleste andre steder. Flere timer med sollys per dag kan være en fryd, men det kan også innebære en aldri så liten ulempe: det kan bli vanskeligere å få sove. Sammenhengen mellom årstidenes skiftninger og insomnia er ikke vitenskapelig bevist, men det er en vanlig antagelse at de kan påvirke søvnvanene våre.

Hvor vanlig er egentlig søvnforstyrrelsen insomnia, også kalt insomni på fagspråket, i Skandinavia? Og hvor mange i Skandinavia strever med å få sove om natten? For å finne svar på dette spurte vi 250 voksne personer i Norge om hvor ofte de sliter med å sovne:

Våre funn - kort oppsummert

Ikke tid til å lese gjennom hele saken? Her er en kjapp oppsummering av de viktigste faktaene:

  • Nærmere to av tre voksne i Norge sier at de har problemer med å få sove (62%). 
  • Aldersgruppen i Norge som er mest utsatt for hyppig tilbakevendende insomni, er folk over 65 år, der 1 av 5 av de spurte bekrefter at de sliter med å få sove hver eneste natt (21%).
  • Blant de spurte oppgir mer enn dobbelt så mange kvinner som menn at de opplever insomnia minst én gang i uken (22% vs 10%).
  • Det søkes oftere etter ordet “melatonin” i Norge enn i noe annet land i Skandinavia; nordmenn har søkt 520 ganger per 100,000 innbyggere mellom år 2021 og 2022.
  • Av alle i Skandinavia er det svenskene som synes å slite mest med å få sove om natten; der er det blitt søkt etter “får ikke sove” 37 ganger per 100,000 innbyggere, noe som er over dobbelt så mange søk som det skandinaviske gjennomsnittet (18).

En undersøkelse av skandinaviske søvnvaner: Hvor ofte sliter folk i Skandinavia med å få sove?

Vi har gjennomført en undersøkelse blant 250 voksne i Norge om deres erfaringer med insomnia i 2022, der vi spurte dem hvor ofte de strever med å få sove, for å få en bedre forståelse av tilbakevendende insomnia og hvor vanlig dette er blant den norske befolkningen. For å finne ut mer om hvordan og i hvilken grad spesifikke deler av befolkningen er rammet av insomnia, ba vi respondentene om å oppgi alder og kjønn som en del av undersøkelsen, og vi har delt dem inn i alderstrinn fra 18-24 og opp til 65+. Dette er spørsmålene vi stilte dem:

Hvor ofte sliter du med å få sove?

  • Hver eneste natt
  • Tre ganger i uken eller oftere
  • Én til to ganger i uken
  • Et par ganger i måneden
  • Sjeldnere enn én gang i måneden
  • Aldri

Hvor vanlig er søvnforstyrrelsen insomnia i Norge i 2022?

Norge er et land med skiftende årstider - om vinteren er dagene korte og solen står lavt på himmelen; om sommeren er nettene så lyse at det knapt blir mørkt - og for enkelte kan dette medføre skiftende døgnrytmer. Nedenfor ser vi på nordmenns søvnvaner i 2022, og hvor ofte folk i Norge strever med å få sove:

  • 62% av alle voksne i Norge har problemer med å sovne, per tall fra 2022, på hyppig og mindre hyppig basis.
  • I tillegg til dette har undersøkelsen vår avdekket at 14 % av alle voksne i Norge strever med å få sove hver eneste natt. Det tilsvarer hele 1 av 7.
  • Tilfeller av uregelmessig insomnia er også vanlig i Norge, da én av tre voksne i Norge bekrefter at de sliter med å få sove et par ganger i måneden eller sjeldnere (33%).

Opplever menn og kvinner ulike former for insomnia?

Det er ingen selvfølge at kjønn skulle ha noe å si når det gjelder tilfeller av insomni, men undersøkelsen vår har avdekket en tydelig forskjell mellom menn og kvinner når det gjelder søvnvaner og -erfaringer. For eksempel:

  • Kvinner i Norge har 5% høyere sannsynlighet for å oppleve tilbakevendende søvnproblemer enn menn. 65% av norske kvinner bekrefter at de opplever insomnia mens 60% av mennene sa det samme.
  • Dessuten: mer enn dobbelt så mange kvinner som menn sliter med insomnia minst én gang i uken eller oftere (22% vs 10%).
  • Tallene er imidlertid ikke entydige, da menn har nesten dobbelt så stor sjanse som kvinner for å oppleve uregelmessig insomni; 23% av mennene som ble spurt, bekreftet at de sliter med å få sove et par ganger i måneden.

Har alder noe å si for hvem som sliter mest med insomnia i Norge?

Det er et kjent faktum at både den mentale og fysiske helsen kan variere (og svekkes) med alderen, og dette gjelder også for søvnproblemer og insomni. Men i hvilken grad øker eller avtar forekomsten av insomnia etter som man blir eldre? Våre innhentede data indikerer følgende:

  • Et tall som nok vil overraske mange: 1 av 5 nordmenn på over 65 oppgir at de lider av insomnia hver eneste natt (21%), hvilket gjør dem til den hardest rammede aldersgruppen i Norge.
  • Dette til tross: de som har størst sjanse for å bli rammet av insomnia, på generelt grunnlag, er folk i aldersgruppen 18 til 24 år. Av disse unge voksne sier 77% at de sliter med å få sove i hvert fall et par ganger* hver måned.
  • Dette er også aldersspennet som har størst sjanse for å oppleve uregelmessig insomnia; 43% av disse oppgir at de sliter med å få sove et par ganger i måneden eller sjeldnere.
  • Folk i aldersgruppen 45 til 54 synes å være minst utsatt for insomnia blant de som ble spurt; her svarer 56% at de aldri sliter med å få sove.
  • 37 % av de spurte i Norge oppgir at de aldri sliter med å få sove.

*For å komme frem til prosentandelen av aldersgruppen 18-24 som sliter med å få sove minst et par ganger i måneden, ble prosentandelene i denne gruppen som sier at de sliter med å få sove hver eneste natt (13%), tre ganger per uke eller mer (17%), én eller to ganger i uken (9%) eller et par ganger i måneden (38%) summert.

Diagrammet ovenfor viser en komprimert fremstilling av de fullstendige resultatene fra undersøkelsen.

Hvilke land i Skandinavia sliter mest med søvnproblemer?

Hvordan påvirkes de ulike landene i Skandinavia av slike søvnproblemer? Hvilke land har størst forekomster av insomnia-lidelser? For å finne svar på dette analyserte vi søketall for fraser som “får ikke sove”, “insomnia symptomer” og “symptomer på søvnmangel” fra samtlige land i Skandinavia ved hjelp av Keyword Finder. For å sikre mest mulig nøyaktige resultater oversatte vi samtlige fraser til det lokale språket i hvert enkelt land. I de tilfeller der fraser på andre skandinaviske språk eller på engelsk oppnådde høyere søketall, brukte vi resultatene for disse variantene. Vi undersøkte også flere versjoner av hver enkelt frase, og la til grunn den varianten som oppnådde flest søk, da vi skulle analysere dataene.

  • I Skandinavia er det svenskene som strever mest med å få sove, ifølge søkeordsanalysen vår; de har søkt etter “får ikke sove” 37 ganger per 100,000 innbyggere, hvilket er dobbelt så mange ganger som det skandinaviske gjennomsnittet på 18.
  • Blant befolkningene i Norge og på Grønland synes det også å være tegn til mange tilfeller av insomnia; der er det blitt søkt etter “får ikke sove” 18 ganger per 100,000 innbyggere.
  • Blant folk på Grønland søkes det også etter “insomnia symptomer” og “symptomer på søvnmangel” oftere enn i noe annet skandinavisk land; her er det blitt søkt etter begge disse frasene 18 ganger per 100,000 innbyggere.
  • Finland synes å ha den laveste andelen folk som sliter med å få sove i Skandinavia om man tar utgangspunkt i disse søketallene; her er det kun blitt søkt 6 ganger per 100,000 innbyggere etter “får ikke sove”, noe som er mindre enn halvparten av gjennomsnittet i Skandinavia, som ligger på 18.

Hvor i Skandinavia er folk på utkikk etter behandling for insomnia?

Insomnia er ikke umulig å diagnostisere og behandle; som de fleste andre helseplager finnes det både årsaker og mulige behandlingsmetoder. Én av disse er melatonin, et hormon som brukes av kroppen til å regulere egen søvnsyklus. Lovverket som regulerer bruken av melatonin som vitamintilskudd, varierer mellom de ulike skandinaviske landene: I Sverige er det reseptbelagt, mens i Norge og Finland får man kjøpt det som vitamintilskudd uten resept, i svært små doser.

Hvor mange i Skandinavia er interessert i behandlingsmidler mot insomnia som for eksempel melatonin? For å finne svar på dette gransket vi innhentede søketall for søkeordet “melatonin” og søkefrasen “hvordan sovne raskt” for hvert av de skandinaviske landene:

  • Folk i Norge viser størst interesse for “melatonin” av alle de skandinaviske landene; der er det blitt søkt 520 ganger etter dette per 100,000 innbyggere mellom 2021 og 2022.
  • Svenskene viser også stor interesse for “melatonin”; der er det blitt søkt etter dette 453 ganger per 100,000 innbyggere.
  • Folk på Grønland viser minst interesse for ordet “melatonin”; de har kun søkt etter dette 88 ganger per 100,000 innbyggere, hvilket er 216 færre ganger enn det skandinaviske gjennomsnittet på 304.
  • Dette til tross: folk på Grønland viser nest mest interesse for “hvordan sovne raskt”; dette har de søkt etter 18 ganger per 100,000 innbyggere, noe som er det dobbelt av det finske søketallet på 9.

Flere fakta og tall om insomnia i Skandinavia i 2022

Interessert i å vite mer? Les dette:

  • Melatonin er et reseptbelagt legemiddel både i Sverige og på Island.
  • Dette i motsetning til i Norge og i Finland, der man kan kjøpe melatonin som vitamintilskudd i doseringer på under 1 milligram og 2 milligram, henholdsvis.
  • Bruken av sovemedisin blant ungdommer mellom 15 og 19 år i Norge har doblet seg i løpet av de siste ti årene.
  • I Sverige oppgir 1 av 5 at de sliter med insomnia, ifølge en studie fra 2014.

Vi håper at tallene våre har bidratt til å gi deg økt kunnskap om insomnia og hvor utbredt dette er i de ulike skandinaviske landene i 2022. Hvis du ønsker mer informasjon om helseplager som insomnia og søvnapné, kan du lese mer på Helsestart, der du finner et utvalg artikler om både disse og mange andre helserelaterte emner.

Les mer om:

Insomnia-statistikk for Skandinavia i 2022
Få ungdommer bruker cannabis
Luftforurensningen går ned, men kan likevel være helseskadelig
FHI sier det er tid for å vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt 
helsestart

Gjør smarte helsevalg

MagasinNyheterOm ossBrukervilkårLeverandørvilkårKontakt
© Helsestart